Informatie voor leden

Ouderinfo

Wat is Scouting?

Scouting is niet zomaar een vrijetijdsbesteding. Scouting is een vorm van methodisch jeugd- en jongerenwerk. 

Kenmerken van de Scoutingmethodiek zijn:

  • Door de leden in te delen in leeftijdsgroep (‘speltakken’) sluiten onze activiteiten aan bij de belevingswereld van de jeugd. Wij werken leeftijdsgebonden en houden rekening met het leeftijdseigene (motorisch, didactisch, cognitief) van de leden.
  • Meedoen is belangrijker dan winnen. En afwisseling staat daarbij hoog in ons vaandel. Er is in ons programma ruimte voor acht activiteitengebieden.
  • Er is samenhang met de andere leeftijdsgroepen. Door deze doorlopende leerlijn neemt de zelfstandigheid van de Scouts spelenderwijs toe.

Lees hier meer over de methodische opbouw van Scouting.

Hoe wordt lidmaatschap een succes?

Verwachting

Bij Scouting gaan leren en ontwikkeling hand in hand met plezier. Verwacht dus niet dat Scouting een hobby is die áltijd enorm plezierig is. Soms kan er niet geleerd worden zonder door de spreekwoordelijke zure appel heen te bijten. Dus de tent ruimen de scouts bijvoorbeeld samen op en als iemand niet helpt wordt hij of zij daar op aangesproken. Dit vraagt om een andere aanpak en mindset dan bijvoorbeeld een sport of het kindervakantiewerk. Natuurlijk doen we allemaal ons best om het gezellig en leuk met elkaar te hebben!

Materialen

Investeer in goede materialen. Op kamp gaan met een rolkoffer is geen pretje en op een luchtbed slapen kan echt heel koud zijn. Schaf liever degelijke materialen aan en trek oude maar stevige kleding aan die vies mag worden. Zie het kopje slapen in tenten voor een bagagelijst.

Onderdompelen

Scouting is een wereld op zichzelf met een eigen taal, gebruiken en activiteiten. Het plezier van de wekelijkse opkomsten wordt vergroot als een Scout zich hier meer bewust van is. Hij of zij is lid van een wereldwijde organisatie die al meer dan honderd jaar bestaat. Elk kwartaal verstuurt Scouting Nederland het Scouting Magazine naar alle leden en op internet zijn sites van andere scoutinggroepen te bezoeken. Suggestie voor een verjaardagscadeautje: de Scoutsgids (vanaf de scoutsleeftijd)

Goed om te weten als ouder

  • Het is belangrijk dat wij op de hoogte zijn van bijzonderheden van uw zoon/dochter. Denk aan gezondheidsinformatie, karaktereigenschappen enzovoort. Wij willen graag goed kunnen handelen in geval van nood en juist reageren op bijzonder gedrag. Houd ons daarom op de hoogte van belangrijke zaken zoals grote veranderingen, medische ontwikkelingen en (levens)gebeurtenissen. 
  • Voor opkomsten is aanmelden niet nodig, voor overnachtingen en andere bijzondere activiteiten wel. Laat ons aub. even iets weten als uw zoon/dochter een keer niet naar de opkomst kan komen. Afmelden kan eenvoudig via de knop op de pagina met het programma.
  • Wij communiceren in principe met de Scouts zelf. Ouders krijgen altijd een kopie van die mailtjes.
  • Eens per jaar organiseren wij een ‘oudermoment’ zodat wij alle ouders kennen, elkaar te informeren en om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe het er bij ons aan toe gaat.

Hoe is Scouting georganiseerd?

Van klein naar groot:

  • De Scouts zijn lid van een ploeg (ookwel: patrouille, ronde, vendel, team, nest).
  • Meerdere teams samen vormen een speltak (leeftijdsgroep).
  • Bij Scouting Katimavik zijn er 6 leeftijdsgroepen: Bevers, Welpen, Scouts, Explorers, Roverscouts en Stam. 
  • Wij maken als groep deel uit van de Scoutingregio Utrechtse Heuvelrug.
  • Alle regio’s in Nederland zijn aangesloten bij Scouting Nederland.
  • Scouting Nederland is lid van zowel World Organisation of the Scout Movement (WOSM, voor jongens) als de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS, voor meisjes)

Installatie

Wordt je binnenkort geïnstalleerd bij je nieuwe speltak? Daarvoor is het een en ander aan voorbereiding nodig. Zo heeft elk jeugdlid een blouse en een das nodig. Daarnaast ook vier insignes: het installatie- en het speltakteken, het naambandje van Katimavik en de regiobadge. Deze mogen nog niet op het uniform genaaid zijn. Lever alles bij de leiding in, in een plastic zak met daarop duidelijk je voor- en achternaam. Wanneer de installatie gepland is wordt dit gecommuniceerd door de leiding en is te vinden in het programma op de website.

Uitnodiging

De installatie is een bijzonder moment. Daarom nodigen wij de ouders/verzorgers van alle jeugdleden die geïnstalleerd worden uit om daarbij aanwezig te zijn. De buurman, buurvrouw, opa en/of oma, broertje(s) en/of zusje(s) en natuurlijk broer (s) en/of zus(sen) zijn ook welkom!

De opkomst start gewoon op het gebruikelijke tijdstip tenzij anders gecommuniceerd. Alle jeugdleden leveren dan hun das en insignes in. Er wordt een tijd aangegeven door de leiding waarop al het bezoek welkom is. De koffie, thee en limonade staan klaar! We sluiten met z’n allen af. Dat is misschien ietsje later dan normaal.

De installatie houdt vooral in dat je belooft je te houden aan de scoutingwet. In de scoutingwet staan afspraken die wij als scouts samen maken. Door het uitspreken van de belofte beloof je om je te houden aan de scoutingwet. Wist je dat alle scouts over de hele wereld dat beloven?

Ben je nieuw bij Scouting Katimavik?

Bij de installatie krijg je van ons de das, de regiobadge, het groepsnaambandje, het installatieteken en het speltakteken. Dit hoeft dus niet aangeschaft te worden! De rest koop je bij de Scoutshop.

  • Blouse in de kleur van je eigen speltak (de ‘Scoutfit’) zelf aanschaffen bij de Scoutshop.
    Bevers: rood, Welpen: groen, Scouts: beige, Explorers/Roverscouts: brique
  • Das krijg je van ons
  • Optioneel dasring: als je deze wilt gebruiken kun je ‘m zelf aanschaffen bij de Scoutshop
  • Installatieteken krijg je nieuw van ons
  • Speltakteken van je speltak krijg je van ons
  • Regiobadge Utrechtse Heuvelrug krijg je nieuw van ons
  • Groepsnaambandje Katimavik krijg je nieuw van ons

Kwam je overgevlogen uit een andere speltak?

Dan krijg je alleen het speltakteken van ons. De regiobadge, groepsnaambandje en het installatieteken haal je van je oude blouse af of koop je nieuw bij de Scoutshop. Alles is verkrijgbaar bij de Scoutshop in Utrecht en ook via scoutshop.nl.

  • Blouse in de kleur van je eigen speltak (de ‘Scoutfit’) zelf aanschaffen bij de Scoutshop.
    Bevers: rood, Welpen: groen, Scouts: beige, Explorers/Roverscouts: brique
  • Das je gebruikt de das die je al hebt
  • Optioneel dasring: als je deze wilt gebruiken kun je ‘m zelf aanschaffen bij de Scoutshop of je gebruikt de dasring die je al hebt
  • Installatieteken haal je van je oude blouse af of je koopt een nieuwe bij de scoutshop (artikel 54300) 
  • Speltakteken van je speltak krijg je van ons
  • Regiobadge Utrechtse Heuvelrug haal je van je oude blouse af of je koopt een nieuwe bij de scoutshop in Utrecht
  • Groepsnaambandje Katimavik haal je van je oude blouse af

Scoutfit

Bij Scouting dragen we allemaal dezelfde kleding, onze ‘Scoutfit’. Op die manier zijn we allemaal gelijk en dragen we praktische kleding die geschikt is voor onze activiteiten.

Wat komt waar (op de blouse)?

  • Installatieteken: linkerborstzak.
  • Speltakteken: rechterborstzak.
  • Groepsnaambandje: rechter mouw, bovenaan.
  • Regiobadge: rechter mouw, onder groepsnaambandje.
  • Behaalde insignes: linker mouw.
  • Herinnerings/activiteitenbadges: rechtermouw, onder de regiobadge. Maximaal twee, verplaats de oudste naar je kampvuurdeken als er een 3e bij komt.
  • Zorg ervoor dat je blouse niet te vol wordt, er worden geen badges op de rug of iets dergelijks geplaatst. Sommige scouts kiezen er ook voor deze badges op bijvoorbeeld een kampvuurdeken te bewaren.

Om geïnstalleerd te kunnen worden heeft elke Scout een blouse nodig. Lees meer hierover bij het kopje installatie.

Op je blouse kun je jouw ontwikkeling zichtbaar maken. Naai je insignes, badges en naambandjes er op de juiste plaats op. Insignes laten zien dat jij je ergens in verdiept hebt. Je kan hier meer over lezen bij het kopje insignes. Badges en naambandjes zijn herinneringen aan activiteiten.

Het is ook mogelijk een Katimavik -poloshirt en/of -trui aan te schaffen bij het ‘winkeltje’ van Scouting Katimavik. Hier nemen we ook oude truien van leden die met Scouting stoppen over. Deze worden doorverkocht aan nieuwe leden. Meer informatie over de aanschaf van een oude of nieuwe trui bij Godelieve Ceelen: activiteiten@katimavik.nl. 

Let op: 

  • Voor officiële ‘externe’ momenten zoals bijvoorbeeld de opening van de beverdoedag, welpendag/jungledag, RSW en regio explorerweekend hebben alle scouts een blouse nodig!
  • Bij gewone opkomsten mag gekozen worden: draag de blouse, het Katimavik poloshirt en/of de Katimaviktrui. Draag áltijd je das om je nek. Blouse, shirt, trui en/of das vergeten? Dat kan gebeuren. Het is speltak afhankelijk of daar consequenties aan hangen.
  • In de Scoutshop zijn ook shirts en truien verkrijgbaar, soms onder de naam ‘Scoutfit’. Deze gebruiken we bij Katimavik echter niet. Wij kiezen voor de blouse, onze eigen poloshirts en onze eigen truien.

Insignes

Scouting is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, de jeugdleden leren er ook veel. Scouts doen op een ongedwongen manier ontzettend veel vaardigheden op. Om de progressie zichtbaar te maken, kunnen scouts insignes behalen.

Soms werken we samen aan het behalen van een insigne, maar je kunt ook zelf een insigne kiezen waar je aan wilt werken. Daar kunnen we ruimte voor maken in het programma of je doet het thuis en laat bij Scouting het resultaat zien. Als je aan bepaalde eisen voldaan hebt verdien je het insigne en mag je dat op je scoutfit dragen.

  • Welke insignes er allemaal zijn en wat daarvoor gedaan moet zijn is te lezen op de website van scouting nederland voor de bevers, welpen, scouts, explorers, roverscouts.
  • Insigne behaald? Naai het op je Scoutingblouse! Waar deze moeten zie je bij het kopje scoutfit.

Leiding

Bevers

De beverleiding bestaat uit Liesbeth, Mathilde, Matthew en Ruben. Zij zijn bereikbaar via bevers@katimavik.nl

Liesbeth

Mathilde

Matthew

Ruben

Welpen

De welpenleiding bestaat uit Florens, Jakay en Thom. Zij zijn bereikbaar via welpen@katimavik.nl

Florens

Jakay

Thom

Scouts

De scoutsleiding bestaat uit Lotte, Maykel en Shirley. Zij zijn bereikbaar via scouts@katimavik.nl

Lotte

Ik ben geboren in Voerendaal (Zuid-Limburg) en na mijn studie Biologie in Driebergen geland. Scouting is sinds mijn tiende een leuke en dankbare hobby. Omdat ik nu niet meer regelmatig naar mijn oude groep kan gaan ben ik in de buurt op zoek gegaan naar een nieuwe groep en zodoende ben ik nu leiding bij de scouts.

Maykel

Ik kom uit Kunrade in Zuid-Limburg. Samen met mijn vriend woon ik vanaf 2016 in Driebergen. Ik ben sinds mijn zesde actief bij Scouting. De laatste tijd pakte ik allerlei regionale en landelijke Scoutingprojecten aan. Maar elke week opkomst draaien blijft toch het allerleukste! Daarom ben ik sinds oktober 2017 weer leiding, dit keer bij Katimavik.

Shirley

Hallo! Ik ben Shirley! Ik heb ervaring als Beverleiding bij Scouting Derde Utrechtse Groep. Daar ben ik nog steeds als actief als leiding en als materiaalbeheerder. Daarnaast ben ik ZZP-er in de Theatertechniek. Ik heb zin in veel leuke vrijdagavonden met de scouts!

Explorers

De explorerleiding bestaat uit….. Zij zijn bereikbaar via explorerbegeleider@katimavik.nl

Ploegen/nesten

Hier moet nog wat geschreven worden

Op kamp

Bij overnachtingen slapen wij, afhankelijk van de speltak, meestal in tenten. De leiding slaapt in een nabijgelegen aparte tent.

Meenemen in je hikerugzak [dus geen koffer o.i.d.]

  • Zwemspullen komen vaak tijdens een Scoutingkamp van pas, óók in de winter
  • Herbruikbaar drinkflesje en boterhammentrommeltje
  • Stevige schoenen
  • Warme (liefst waterdichte) [regen]jas
  • Warme of koele slaapzak, eventueel lakenzak [we slapen soms onder de sterren!]
  • Slaapmatje [geen luchtbed!!]
  • Das en uniform
  • Zak- of hoofdlamp
  • Je gebruikelijke logeerspullen, denk zelf even na wat je nodig hebt
  • Het weer is altijd goed, zorg dat je kleding dat ook is
  • Iets te doen voor jezelf, op ‘vrije’ momenten [puzzelboekje, leesboekje, eenvoudig [kaart]spel o.i.d.]

Tip: groepeer je spullen in je rugzak in stoffen zakken. Alle broeken en shirts bij elkaar in de ene zak, alle ondergoed in een andere. Op die manier heb je maar een paar zakken in je rugzak. Als elke zak een ander stofje heeft… vind je nog sneller wat je nodig hebt.

Laat thuis:

  • Snoep, tenzij het genoeg is voor iedereen, de leiding zorgt voor een (h)eerlijke verdeling en voorkomt mieren in je tent, dus lever alles bij hen in
  • Zakmes
  • Vuilniszakken, het gebeurt regelmatig dat vuilniszakken in de kliko terecht komen, ook al zit er een slaapzak o.i.d. in 
  • Je telefoon, smartwatch en andere apparaten: tijdens hikes e.d. krijgt elke ploeg een noodtelefoon

Jongens en meisjes slapen in principe door elkaar

We kiezen hiervoor omdat:

  • Er op de meeste weekenden waar wij aan deelnemen (Ijsberenweekend, Waterweekend, RSW, regio explorerweekend) geen ruimte is voor meer dan één tent per ploeg.
  • Scouting Katimavik beschikt over een beperkt aantal tenten, we kunnen niet elke ploeg twee tenten meegeven.
  • We vinden het belangrijk dat alle leden goed met elkaar overweg kunnen, en proberen zo min mogelijk sprake te laten zijn van de stereotype verdeling jongens/meisjes.

Dit alles doet natuurlijk niets af aan het feit dat sommige leden (en/of hun ouders) behoefte hebben aan meer privacy, bijvoorbeeld bij het omkleden. Daar komen we op hele pragmatische wijze aan tegemoet: als wij hiervan op de hoogte zijn, is het geen enkel probleem dat een Scout zich even elders alleen om gaat kleden. Bijvoorbeeld op de WC, in een materialentent o.i.d. Wij bieden deze mogelijkheid actief aan en als we merken dat één Scout of enkele Scouts hierdoor gaan ‘opvallen’ [in negatieve zin], vragen we aan álle Scouts om dit te doen.

Later komen of eerder weg ?

De activiteiten van Scouting Katimavik, zowel opkomsten als kampen, worden mede gedragen door de groepsdynamiek. Het is daarom belangrijk dat iedereen op tijd komt en tot het einde van de bijeenkomst aanwezig blijft. Ook is dat het leukste voor jezelf. Veel vrijwilligers doen hun best om die goede groepsdynamiek en opbouw te realiseren en een scoutlike totaalbeleving te realiseren. Het missen van een gedeelte van een activiteit staat het resultaat van die inspanningen in de weg. Deelnemers die een gedeelte missen, verstoren de groepsdynamiek voor zichzelf, hun medescouts en de leiding. Bovendien bouwen we samen, zeker tijdens een kamp, aan een activiteit en ook beleven we bijvoorbeeld een themaverhaal, met een bepaalde opbouw, samen. Natuurlijk zijn er altijd situaties van overmacht of andere bijzonderheden. Neem daarom vooral contact op met de leiding als het echt niet lukt om een oplossing te vinden.

Overvliegen

Benader je de leeftijd om over te vliegen naar de volgende speltak? Bespreek dan met je leiding of je naar ons kunt overvliegen. Als dat zo is, spreken we samen af bij welke opkomsten je alvast eens een kijkje kunt komen nemen.

Nadat je een paar keer bij je nieuwe speltak hebt gekeken, vlieg je over. En die gebeurtenis laten we niet zomaar voorbij gaan! Tijdens het Katimavik-groepsweekend in september of het overvliegen in maart, maken we daar een bijzonder moment van. De (bege)leiding van je nieuwe speltak plant het installeren in. Lees meer daarover onder het kopje installeren.

Afspraken

Telefoon

Simpel: die blijft thuis. Als het nodig is ontvangen de ploegen van de leiding een leentoestel (bijvoorbeeld voor tijdens een hike o.i.d.).

Scoutfit

We dragen elke opkomst de Scoutsblouse, Katimavik-trui of Katimavik-polo. Altijd met de das. Keertje vergeten? Je krijgt een kruisje. Bij drie kruisjes neem je iets lekkers mee.

Corvee

Na elke opkomst (vóór de sluiting om 21.15 uur) vegen we, doen we de afwas en maken we de toiletten schoon. Aanmelden op vrijwillige basis. Diegenen die de klus geklaard hebben, krijgen een vinkje. Als niemand wil, is diegene met de minste vinkjes verplicht de klus te klaren.